KUDA KEPANG at Kampung Seri Bunian, PONTIAN

This is my first time watched the kuda kepang show at Pontian. Really real. Since I’m in Johor I don’t know that the kuda kepang dance was from Johor. Based on the acticle below; it’s a unique dance but that night when me and my friends saw a diffence from what we see in the television. I can’t believed that some of the dancer ate the broken bulb and climb the trees. Really amazing and fascinating.

Yet another dance form that demonstrates the strong traditional influence inherent in Malaysian culture, the Kuda Kepang was first introduced here in the early 20th century when Javanese immigrants, who brought this unique dance, were a regular feature in the southern tip of the peninsula.

It is said that it was created by the Wali Songo or Nine Saints, who were instrumental in spreading the religion of Islam in the Indonesian island of Jawa; for the dance dramatises tales of holy wars won for Islam. However, it is also believed to have totemistic origins.

The dance, now popular in the state of Johor, is usually performed by nine to 15 dancers, all garbed in traditional Javanese clothes. The dancers are usually all men, though women dancers are not uncommon these days. However, seldom, if ever, will you see both genders performing this dance together.

In a performance, each dancer sits astride a mock horse, and they re-enact the battles to the beat of a percussion ensemble usually consisting of drums, gongs and angklungs. A dancer known as the Danyang will take the lead by directing the other dancers using a whip.

The dance is believed to have strong links to the spirit world. It is not uncommon to see a Kuda Kepang dancer entering a trance during a performance. The two-dimensional mock horse – which is traditionally made out of hide or pleated bamboo, and is painted and decorated to resemble a horse – is said to harbour spirits which have to be appeased in a pre-dance ceremony conducted by a bomoh (medicine man). These days, this belief and practice are not encouraged.The Kuda Kepang has now become a regular fixture in grand occasions such as the birthday of the Sultan of Johor, state government celebrations, and cultural shows.

About these ads

12 Responses to “KUDA KEPANG at Kampung Seri Bunian, PONTIAN”


  1. 1 iziana October 1, 2006 at 4:51 pm

    aku xsuke tgk kuda kepang
    nakut la bile dia da separuh waras

  2. 2 Cikgu October 1, 2006 at 9:13 pm

    tlg edit..fascinating, bukan facinating. Spek tu tukar le…

  3. 3 nashrex October 1, 2006 at 10:50 pm

    sejak tarian ni diharamkan..
    tros jarang nampak dimainkan…
    kalau dulu2 time aku kecik, tiap tahun malam merdeka ada kuda kepang.

    ada satu malam tu..
    nyonya cina (yg jd penonton) pun ter’rasuk’.. masuk gelanggang, dan joget2 cam penari wayang cina..

  4. 4 rasso October 2, 2006 at 3:31 am

    iziana; haahahaha.. aku mula2 memang cuak.. tapi time tu aku redah je shot kuda2 tu.. siap kene kejar oleh penari kuda kepang tu sebab shot ketua dia… uhuhuhu

    cikgu; thanks cikgu dah edit… lum ada duit nak upgrad spek… duit dah banyak kuar utk balik sarawak… :P
    nashrex; iye ke dah diharamkan.. aku tak tau pun.. malam tu pun ada orang yg nonton pun terasuk kala mendengar pukulan muziknya yang menarik hingga kaki aku sendiri tak henti-henti berhentak ke tanah… kaki aku terasuk masa tu.. alahai~

  5. 5 bunianies May 3, 2008 at 9:16 am

    akum..aku mmg asl dak kg sri bunian ..dh byk kali aku tgk kuda kepg ni.. aku suke tgk time dorg ni wat aksi2 yg ekstreme..n kdg2 pn ada lwk gak tgk kuda kepg ni..kpda penggiat kuda kepang kt sri bunian ni,wak sanot, othman-pawang,gendut-barongan n semua yg trlibt..teruskn adat ni..biar ank2 aku nt dpt tgk lg bnda ni..

  6. 6 bunianMan February 16, 2009 at 8:39 pm

    akum…ak pn mcm bunianies…ak mmg asal org seri bunian..dat why ak letak nama ak bunianMan…kuda kepang ea?hmmm xtvt org kg ak yg ak dh tgk sejak ak kecik lg…bnde tu ak xth nk cite cmne…biasela ade pro n contra die kn..tp okla…sbb pnymbung warisan kite sebagai org melayu khususnya org jawa…satu trademark utk johor gak…nice photo yg ditunjukkn.smua tu mmg org kampung ak..
    tp skng ni xtvt ni dh jrg dibuat lg.tu yg kg ak dh stat xfemes lg..
    tp ape2 pn thanks r pada tuan pnye blog ni sbb promosikn kg ak…k la tu je kot ak nk tulis..chow dulu

  7. 7 alfred September 1, 2009 at 5:12 pm

    i’ve travel to indonesia and malaysia..
    i think the indonesian kuda lumping better than malaysian kuda kepang..
    you must try travel to indonesia and you’ll see the difference

  8. 8 jamian May 22, 2010 at 4:50 pm

    kampung saya pun kat sri bunian…tp saya kerja dan tinggal kat kl….sy nak tahu apa asal usul majoriti bangsa kat sini…siapa ada buat kajian sila emailkan pd sy…lg satu mengenai bayaran jemputan utk 1 persembahan kuda kepang,bg harga jemputan contohnya ke selangor=rm?

  9. 9 jamian May 22, 2010 at 5:06 pm

    SY ADALAH BEKAS PELAJAR SEK SRI PERHENTIAN PD THN 1991-1993.NAMUN SY TELAH MENYAMBUNG PELAJARAN SY KE ARMED FORCEC TRADE SCHOOL PD THN 1994-1995.SELANJUTNYA MENDAPAT PENDIDIKAN DI KUALA LUMPUR[SWASTA] DAN KINI BERTUGAS SEBAGAI KONTRAKTOR DI SYARIKAT TELEKOMUNIKASI…SY JUGA ADA MEMILIKI SEBUAH PERNIAGAAN SENDIRI DI KL…KETIKA SY MASIH MENUNTUT DI SANA,SY ADA MEMBUAT KAJIAN TENTANG ASAL USUL NAMA DAERAH PONTIAN DAN UNTUK PENGETAHUAN SEMUA PERKATAAN PONTIAN BERASAL DARI PERHENTIAN…MENGIKUT DIALEK ORANG2 CINA PERHENTIAN TELAH DISEBUT SEBAGAI PONTIAN OLEH PARA NELAYAN SETEMPAT…..

  10. 10 ali April 26, 2012 at 1:15 am

    kuda kepang kt umah wak sanot 2 ke??

  11. 11 ali April 26, 2012 at 1:19 am

    bobo la kt gmba 2…lg sorg hisyam kalo x silap

  12. 12 Valium June 15, 2013 at 11:20 pm

    Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.

    I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




October 2006
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Top Clicks

  • None

More Link

Flickr Photos

Razeeq in classroom #picoftheday  #classroom #kid #PdP #Malaysia #sbp #lessonlearn

Salam Jumaat #Limbang #Sarawak #Malaysia #masjid #solat #picoftheday #peoples

Drama berehat sebentar selepas berjumpa makcik buaian #razeeqdanishroslan #malaysia #kid #airport #KLIA

Razeeq buat drama lagi di airport #KLIA #Malaysia #Kid #mogok #drama #picoftheday photooftheday #RazeeqDanishRoslan

Razeeq dan escalator belum boleh dipisahkan #diehardfan #escalator #kid #yellow

#selfie #selfiela #wefie #SabakBernam #Selangor #Malaysia #picoftheday #photooftheday #fatherandson #behave

More Photos

Blog Stats

  • 12,869 hits

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: