Kata Orang…

Teringat kala pergi ke billik kaunseling di SMKA SHOAW tempat aku berlabuh menerima khazanah ilmu… 5 tahun… dan banyak memori suka duka aku tempuh dalam detik itu… dan sebelum aku meninggalkan ku terima satu pesan dari guru kaunselor ku cikgu Zain dalam bentuk warkah yang masih tersimpan elok….😦


“Kalau kamu menjadi pohon kayu, jadilah pohon-pohon kayu yang tumbuh gagah di rimba seperti Cengal, Meranti, Merbau dan Jati yang hidup sentiasa bersaing dan berjuang dengan pohon-pohon lain untuk mendapatkan tempat yang kukuh dan terjamin. Sebaliknya, jangan menjadi bunga yang ditanam di dalam pasu yang sentiasa mengharapkan supaya disiram dan dibajai. Jika tidak ia akan layu dan seterusnya mati.”

AKU DULU BUKAN BUDAK BAIK

7 Responses to “Kata Orang…”


  1. 1 fara June 22, 2005 at 11:09 am

    Alhamdulillah…lan masih simpan segala warkah yg diberikan oleh gurumu…baguslah…sepatutnya warkah itu dijadikan tunggak semangat utk lan agar terus berjaya dan maju kehadapan…bertuah kerana kata-kata guru itu adalah lebih bermakna kerana guru makan garam lebih dulu dari kita yg baru nak mengejar masa depan…tul tak??ada pepatah yg mengatakan….”BERAKIT-RAKIT KE HULU, BERENANG-RENANG KE TEPIAN, BERSAKIT-SAKIT DAHULU, BERSENANG-SENANG KEMUDIAN”
    …Insya Allah pasti akan temu jalan…dan peroleh apa yg diinginkan!!!!

  2. 2 nong June 22, 2005 at 4:35 pm

    tapikan… adakala, competitions do brings out the worst elements…

    salah? tak salah kan cakap… :p

  3. 3 neo June 23, 2005 at 11:06 am

    biarlah competitions itu yang sihat dan tidak mendatangkan mudarat pada yang lain…😛

  4. 4 haha June 26, 2005 at 5:57 pm

    alo..nak bagi komen la nih.konyer web ni kan takder la beza sangat dengan konye blog..heh..ubah la cket..kalau camnih..baik ko maintain konnyer blog jek…pepun..aku rase ko mesti ader banyak idea nak wat kan dalam nih..
    so aku tunggu je la ..ok..
    semoga berjaya memeriahkan lagi konyer website nih..
    ok

  5. 5 huda August 16, 2005 at 4:31 pm

    alhamdulillah..dah bertambah orang yang baik kat dunia ni

  6. 6 nazrullah June 24, 2006 at 12:27 pm

    saya pun pelajar SMKA SHOAW dan cikgu zain tidak lagi mengajar disekolah ini dan terimalah nasihat guru……………………………..

  7. 7 Nimta July 12, 2006 at 1:38 pm

    kamek duak teringat time kenak lecture lam dewan besar…huiyoo….masa ya ehh..panas giler.
    tapi mcm ni pun panas ya, kamek duak tetap dengar apa nak d’padah oleh ckgu. biasalah…best student….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




June 2005
M T W T F S S
« May   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Top Clicks

  • None

More Link

Flickr Photos

upload

Selfie bersama Gunung Kinabalu yang hampir ditutupi awan.

Taklimat Dasar Pengambilan Murid ke Tingkatan 1 SBP tahun 2017 dan Outreach Promosi SBP di Beaufort, Sabah #outreach #sabah #Beaufort #SKPekanBeaufort

Balik dari program Projek X A-Plus SBP 2016 di Akademi Kenegaraan terus ke KLIA untuk bertemu guru Program BRIDGE Australia - Malaysia yang datang ke Malaysia membawa pelajar mereka dari Comilda College  ke sekolah BRIDGE Project di Labuan. #BRIDGEProject

Roti canai kari ayam di Vietnam. Layankan!

Rombongan Kerja MOE ke Vietnam #vietnam

More Photos

Blog Stats

  • 14,623 hits

%d bloggers like this: