Tanjung Piai National Park: Southern-most Tip of Mainland Asia

Tanjung Piai National Park is situated on the southern-most tip of mainland Asia. Its name is derived from an indigenous wild fern, ‘Piai Raya’ or Acrostichum aureum and ‘Piai Iasa’ or A.speciosum. It is famous as a feeding ground for migratory birds like the Sandpiper, Whimbrel, Common Redshank, Greenshank and Grey Plover (‘Pluvialis squatarola’). It has also been gazetted as a World RAMSAR site. Besides migratory birds, it is also a haven for mangrove crabs, mudskippers and crab-eating macaques.

I went to Tanjung Piai National Park with Ayares151 and Yanicd last month doing some sunset there. But, unfortunately there was no sunset there. Unlucky for us; wrong logistic actually… for sure if we want to shot the sunrise that is the right place but for sunset nothing can we shot there. The only thing can be photograph is mangrove trees. I really liked the mangove trees and the waves. The sun on the sky was far behind and cover with the mangove. That why it’s not the right place to go to photograph sunset.

Yanicd, Rasso & Ayares

Actually, this is my first time went to Tanjung Piai; credit for Ayares151 invited me to join him to shot there. If you guy see at the photo, me myself at the center. I just use my tripod and shot directly using timer.. hahaha…. Felt enjoy and happy because I’m standing at the Southernmost Tip of Mainland Asia. Don’t be jealous ya.

RASSO: ENJOY THE OUTING

23 Responses to “Tanjung Piai National Park: Southern-most Tip of Mainland Asia”


  1. 1 CypherHackz September 3, 2006 at 11:18 pm

    bile aku tengok gambar kat atas tu teringat lak aku yang aku pernah gi sana. minggu ke-3 pas budak2 junior masuk.

    aku gi tanjung piai coz aku jadi fesi tuk English Survival Camp under biro akademik ktc. best gi sana. siap leh tengok kunang2 lagik. kitorang gi sana 3 hari 2 malam. malam first tu, kitorang gi kat tempat yang kau tangkap gambar ni la.

    and ni saja nak bagi kau jeles, aku aritu dapat tengok matahari terbenam. muahahaha… :p bukan tu saja, matahari terbit pun aku dapat tengok. aku ngan fesi2 laki yang lain tido kat jeti tu. besh gile…

    panjang la pulak. cam aku tulis tuk blog aku lak. hek3. k later…

  2. 2 kerol September 4, 2006 at 12:40 am

    pergh.. cam best giler jek.

    weih, jauh tak dari skudai. nak gak gi.
    sape2 gi la info byk cket sal tanjung piai nih..
    tgk gambar pun cambest.

    kene gi nih..

    pepun.. respect la ko rasso.. byk berjalan luas pandangan.. heh
    jeles giler aku.. mane ko dpt wet ha. asyik jalan jek..
    aku lak sengkek jek

  3. 3 rasso September 4, 2006 at 5:11 am

    CypherHackz; Cis.. leh nampak ke matahari terbenam.. mungkin aku silap tempat masa tu… tp masa tu langit tak best.. mendung je… uhuhuhuh

    kerol; Memang best… kalo dari Skudai ke tempat tu dalam sejam gak lah ke Kukup… kalo nak masuk sana jangan lupe bawa kad matrix ko.. dpt masuk ikut rega pelajar… aku banyak berjalan ni pun since aku selalu sangat mati kutu… duit ?? erm… pandai2 lah bajet… ada rejeki lebih enjoy sikit…

  4. 4 Tok Rimau September 4, 2006 at 12:28 pm

    Fuh.. kau patut fokus kepada kabus kat atas air tu. Sebijik cam jula juli bintang tujuh. cam kat kayangan.

    Apa teknik kau guna? Kau bakar air tu?

  5. 5 mohdismail September 4, 2006 at 2:51 pm

    hep..ni leh kira hujung dunia ke?haha

  6. 6 CypherHackz September 4, 2006 at 3:24 pm

    kalau gi kat tempat yang kau tangkap gambar ni memang tak nampak. if nak tengok gi kat jeti tu. jeti yang jauh gile nak kene jalan tu. kat situ baru leh tengok matahari terbenam.

    kalau kau tengok kat tempat yang kau tangkap gambar ni, memang tak nampak la coz kene lindung ngan pokok bakau tu semua. he3.

  7. 7 rasso September 4, 2006 at 3:33 pm

    Tok Rimau; Saya fokus pada pokok tu.. semata tuk menampakkan kesan pergerakan ombak… kalo fokus pada air (kabus kat atas air. kata tok; alamak tak jumpe lah titik fokusnya)sebenarnya itu bukan kabus.. tapi kesan pergerakan air atau ombak yang menghempas tebing apabila shutter pada lensa kamera dibuka dalam tempoh 15 saat dan aperture atau bukaan lensa pada f22 atau f15. Tekninya mudah sahaja.. just letak kamera atas tripod tekan kamera dan biarkan lensa terbuka dalam 15 saat atau lebih supaya menampakan lagi kesan yang lebih putih akibat pergerakan ombak tersebut.. marilah cube teknik ni Tok..😀

    mohdismail; Bukan hujng dunia tapi penghujung benua asia..

    CypherHackz; Memang silap aku… silap pilih tempat hari tu.. ape lagi ko upload lah sekeping dua untuk tatapan aku yang hanya singgah sebentar hari tu…

  8. 8 dk September 4, 2006 at 10:16 pm

    menariknye.. gambar berasap2 cmtu.. teringin nak pegi… huhuhu

  9. 9 azreen September 4, 2006 at 11:06 pm

    rasso, mmg kejam bab-bab mrayap ni!
    dia senyap jek…dah pegi baru ckp😛

    diriku ni pasti akan pegi! =)

  10. 10 rasso September 5, 2006 at 6:05 am

    dk; tu gambo ombak lah dk… bukan asap… uhuhuhuh

    azreen; Uhuhuhuhu… kan pernah ajak…
    tapi dia sibuk.. ekekeke
    pergi jangan tak pergi.. tempatnya memang menarik utk dijelajahi…

  11. 11 iziana September 5, 2006 at 5:06 pm

    lawa ke tempat tu?
    atau lawa dlm gmbr je?
    mcm klate..
    kt tv lawa
    miahaha

    *gmbr tu lawa r…cmne ko buat?

  12. 12 zac September 6, 2006 at 5:47 pm

    aku dah 2 kali sampai kat sini…. tapi gambor yang ko ambik nih lagi lawo dari 2 tahun lps. Tanjung piai the end of asia…!!

  13. 13 dk September 6, 2006 at 6:47 pm

    ooooooo ombak ke… aku pk asap.. atau kabus… ish ish…

  14. 14 rasso September 6, 2006 at 11:50 pm

    iziana; mesti lah lawa… kalo tak.. takkan lah jd taman negara… ko ni.. kan gambo itu dengan seribu makna…lawa bagi seseorang itu terlalu subjektif…

    teknik gambo tu ada pada komen2 di atas.. sile baca..

    zac; ehehehe gambo lawa sebb deruan ombak menghempas pokok bakau… aku pun nak gi semula ke tempat tu…

    dk; hehehe… tak kan aku nak panaskan air masin laut tu nak timbulkan wap… ekekekeke

  15. 15 CypherHackz September 7, 2006 at 1:15 am

    hu3. tapi memang hebat teknik tangkap gambar kau tu. *clap *clap *clap

    btw ni link gambar esurca tu: Esurca II – Day 1 (12)

    tu pun matahari dah nak terlindung awan dah…

  16. 16 azreen September 7, 2006 at 2:18 am

    tempat tu ade tak restoran seafo0d2??
    uhuhuhu…

    tgk pemandangan smBil makan udang galah masak pedas (atau sweet sour) ngan siput sedut mmg beshh!! takpon sotong g0reng tepung =P
    waaaahhhhh….NAk!~ nAk!!~

  17. 17 rasso September 8, 2006 at 5:51 pm

    CypherHackz; Thax cypher..teknik biasa2 je…
    ngape aku tak gi tempat ko shot sunset tu… kalo ko gune whitebalance cloudy kat kamera ko tu mesti dapat sunset yg lebih chantek n langit yg berwarna merah or oren… ape pun aku kene gi sekali lagi tempat tu.. ekekeke

    azreen; tempat tu tak de restoren seafood sebab taman negara…
    nanti 16hb ni leh lah join kiteorang makan seafod kat sana… area tu gak… seafod dia murah n best…

    kalo nak makan udang galah kene book r…
    siput sedut n sotong goreng segala ada…
    mei lah join kiteorang… ekekekeke

  18. 18 novatech September 9, 2006 at 2:57 pm

    ganas beno ko bab berderak(jalan jalan) yer.. mmg tempat tu keluar asap ke? atau masa2 tertentu je?

  19. 19 iziana September 9, 2006 at 3:59 pm

    bile nak hapdet?
    naik berasap mata aku baca blog ko
    haha

  20. 20 Aisyah September 18, 2006 at 7:24 pm

    the first photo is lovely.

  21. 21 rudy bluehikari September 20, 2006 at 1:37 pm

    mekasey conteng kat fotoblog aku. lama dah aku tak update. minat maish menyubur nak snap tp kekangan kerja… alahai..menggunung. yups,aku menulis di bluehikari.com kembali sejak awal tahun 2006.

  22. 22 ros September 27, 2006 at 5:30 pm

    Cantik bebenor gambar tu..Tok R ada..Rudy ada sini gak..Yang paling akak jeles tengok Ayares pun ada kat dalam gambar..Im napa tak ajak????

  23. 23 rasso September 30, 2006 at 7:48 am

    novatech; tempat tu tak kuar asap tapi ombak yang memukul tebingan tersebut.

    iziana; dah updet

    Aisyah; thax…

    rudy bluehikari; ok lah tu bro… ur blog antara tmpat yg mula2 dijelajahi bile mengenal erti menulis blog…

    ros; hehehe.. tok rimau dah jumpe..rudy tak jumpe lagi.. ayares housemate… kiteorang gi pun nak shot sunset tapi tak jumpe sbb mendung.. di halang oleh paya bakau itew…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




September 2006
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Top Clicks

  • None

More Link

Flickr Photos

upload

Selfie bersama Gunung Kinabalu yang hampir ditutupi awan.

Taklimat Dasar Pengambilan Murid ke Tingkatan 1 SBP tahun 2017 dan Outreach Promosi SBP di Beaufort, Sabah #outreach #sabah #Beaufort #SKPekanBeaufort

Balik dari program Projek X A-Plus SBP 2016 di Akademi Kenegaraan terus ke KLIA untuk bertemu guru Program BRIDGE Australia - Malaysia yang datang ke Malaysia membawa pelajar mereka dari Comilda College  ke sekolah BRIDGE Project di Labuan. #BRIDGEProject

Roti canai kari ayam di Vietnam. Layankan!

Rombongan Kerja MOE ke Vietnam #vietnam

More Photos

Blog Stats

  • 14,621 hits

%d bloggers like this: