KELAS 1.8 & 1.9

Sabarku hilang lagi di bulan yang mulia ini apabila mengajar di satu kelas yang pernah dulu aku dipanggil oleh anak muridku bab*, bod**, pergi mat* dan mcm2 lagi. Kali ini berulang lagi, tapi murid yang lain pulak. Ini dah minggu terakhir aku berpraktikal. Mereka masih berperangai macam tu. Aku semacam gagal. Sememangnya. Aduh.. aku pergi kat budak tu pegang lehernya semacam mencekik dia terus ku tolak dia dari tempat duduknya. Jatuh bergolek dia dari tempat duduknya. Kalo aku masih kat tempat tu memang sepak terajang juga sampai ke badan budak tu. Tapi aku terus ke depan kelas dengan tangan yang menggeletar bile mana tindakan itu di luar kawalan. Aku geram sangat bila rasa hormat mereka tidak ada pada guru yang mengajar mereka. Masa aku jadi pelajar dulu pun; aku tidak lah berperangai sebegitu.

Tapi, aku bertanggungjawab dengan tindakan aku tersebut. Walaupun aku tahu ianya amat menyalahi.

Walaubagaimanapun, aku cukup bersyukur bila diberikan pengalaman mengajar murid-murid semacam ini. Mereka ni tidak mahu belajar bila datang sekolah. Tak bawa buku bila ke sekolah. Tak ada pen nak menulis. Rasanya cikgu yang masuk asyik marah je kat mereka. Kalau mengajar pun pada mereka yang betul-betul nak belajar. Hingga aku sendiri semacam tunggul bila mengajar kat depan kelas. BBM pun tak gune kalau mengajar mereka. Last-last chalk and talk juga aku gunakan bila mengajar mereka.

Apapun, aku doakan mereka akan sedar dan berubah di suatu masa nanti. Tinggal dua hari saja lagi aku berada di sekolah itu. Jumaat ini hari terakhir berpraktikal. Adeh… sedih ada gembira pun ada.

11 Responses to “KELAS 1.8 & 1.9”


  1. 1 CypherHackz October 12, 2006 at 1:15 am

    pergh… aku rasa aku memang takleh nak jadi cikgu la. kalau aku, mau teruk budak tu aku kejekan. tak hormat langsung.

    aku ada gak kawan aku yang dulu die keje sementara jadi cikgu. ada budak tu kurang ajar ngan die. die cekak leher budak tu. terus takut budak tu ngan die. he3.

  2. 2 rasso October 12, 2006 at 1:25 am

    ehehe… percayalah.. kalau tak mampu jangan dicube.. ehehehe

    aku cekak budak tu pun still tak puas hati ngan aku. Nak takut apatah lagi… Esk aku kene masuk lagi kelas tu. adush…

  3. 3 rahmat October 12, 2006 at 7:31 am

    bro mmg tak pernah bercita2 utk menjadi cikgu…nilah antara faktornya…tp arwah mak dulu teringin sgt nk tgk ank dia ni jd cikgu…bro jwb!..bro tak berminat la mak….las2 jd engine..nioq!
    p/s: ht terentuh plak teringat ayh dn ibu yg kembali buat selama-lamanya lebih2 lg di hari yg mulia…ehakk!!ehakkkk!!

  4. 4 dk October 12, 2006 at 11:44 am

    uwaa garang gak ko..
    jap ko praktikel kt mana aa?
    asal rasa cm kejap je ko praktikel nye..
    apa pun ngajar dak sekolah mmg susah..
    tambah2 kalo dpt budak sekolah yg kelas ujung2..
    kalo la aku jadi pengajar…
    mampus budak2 tu..hehehe

  5. 5 kerol October 12, 2006 at 3:23 pm

    heh…ganaih gak ko ek…
    biase la tuh… setiap cikgu mesti pernah rase keadaan camnih…
    ko try la tiru gto… tapi ko lagi power. gtr (great teacher rasso)..
    pepun.. wish ko sukses…
    ko jangan luper kat aku ek..

  6. 6 rasso October 12, 2006 at 4:05 pm

    rahmat; tak pe bro.. ada hikmah pada segala yang berlaku..
    kalo bukan bro jd cikgu mungkin anak2 or cucu2 bro anti… ekekeke
    sapa tau…
    sedih juga.. tak sabar nak balik.. uwawwaa

    kerol; aku suker itu GTR hahaha
    tp aku tak masuk geng2 budak macam tu..
    alahai…
    nwy thax for the wish…
    ko gak sukses selalu..
    ada masa kite minum teh sesama kat Meranti..đŸ˜€ aku selalu ingat kat ko.. ekekeke

  7. 7 dk October 13, 2006 at 1:06 am

    asal aku punye x terjawab??
    huhu rasict..

  8. 8 rasso October 13, 2006 at 1:18 am

    dk; baru lepas kat moderation ko nyer komentar.. wakakaka
    Memang ganaih aku ni.. kadang2 je..
    aku praktikal kat skola di JB, SMK Taman Universiti 2, Johor
    huhuhuhu..
    percayalah.. baik ajar budak form 6 or budak sekolah rendah…

  9. 9 azreen October 13, 2006 at 9:59 am

    dk: alahai…jwb lambat pon dah “bunyik”..

    pape0n..best jadi budak skolah!!!~

  10. 10 ainee October 13, 2006 at 10:43 pm

    huii~saba laa cikgu~ guna psikologi sket. awk bg kt die soalan susah2, pastuh awk tnya die,

    Cikgu: kalau saya bodoh, dan awak pandai sgt, cuba jawab soalan nie.
    Murid: (kalau msh tanak jwn/xreti jwb)
    Cikgu: aaa, td awk sbot babi dan bodoh kn? kalau awk x dpt jwb ni mksd nye awk bodoh, org yg bodoh nie cam babi. jwb laa soalan tuh. pandai sgt mengata org laen bodoh laa babi laa bla3 (uih, im so good in bebel-ing ek?)
    Murid: (kalau die masih terkulat-kulat)
    Cikgu: aa, ape lg? x malu ke jd babi? kalau malu, awk pergi mati la kalo camtu. dh la bodoh.

    kdg2 kne bg derang camtuh. kalo stakat ancaman fizikal ni, derang x hairan sgt. kdg2 kene cabar derang dr segi psikologi. bak kate org puteh, u need to be cruel to b kind. last resort. doa. senjata mukmin.

    selamat berjaya.

  11. 11 rasso October 14, 2006 at 5:22 am

    azreen; tul tu azreen memang best gitu2

    ainee; huhuhuhu.. praktikal dah habis…
    dah gune dan dah praktis dah ayat2 tu..
    tak pe lah… bile masuk alam pekerjaan nanti
    pempraktikan yg melampau2 akan dilakukan….
    apepun thax nwy for the tip….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




October 2006
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Top Clicks

  • None

More Link

Flickr Photos

upload

Selfie bersama Gunung Kinabalu yang hampir ditutupi awan.

Taklimat Dasar Pengambilan Murid ke Tingkatan 1 SBP tahun 2017 dan Outreach Promosi SBP di Beaufort, Sabah #outreach #sabah #Beaufort #SKPekanBeaufort

Balik dari program Projek X A-Plus SBP 2016 di Akademi Kenegaraan terus ke KLIA untuk bertemu guru Program BRIDGE Australia - Malaysia yang datang ke Malaysia membawa pelajar mereka dari Comilda College  ke sekolah BRIDGE Project di Labuan. #BRIDGEProject

Roti canai kari ayam di Vietnam. Layankan!

Rombongan Kerja MOE ke Vietnam #vietnam

More Photos

Blog Stats

  • 14,619 hits

%d bloggers like this: