Su, Amoi Gedik tapi Mix

Di terminal bas itu nampak sepasang merpati yang saling membelai manja. Aku baru saja tiba di sana sambil mencari kaunter tiket bas untuk bertanyakan nombor bas yang akan aku naiki malam itu. Tapi aku tidak peduli akan adegan itu kerana mataku sibuk mencari kedai menjual topup untuk telefon genggam aku itu. Itu pun, setelah mendapatkan nombor flat bas di satu kaunter bas di teminal itu.

Bas malam itu bertolak jam 9. Aku pergi mencari tempat duduk ku sambil termenung memerhati merpati yang telah ku lihat tatkala sampai tadi dari tempat dudukku pada celah birai. Sekarang masih lagi 8.50 malam. Sekejap lagi bas ini akan bertolak. Bisik hatiku sambil duduk terus memerhati kelibat manusia dari dalam bas yang ku naiki malam itu.

Untung badan; yang duduk sebelah itu seorang gadis. Tak pernah sebelum ini ada gadis duduk di sisi. Ahahahaha (gelak seorang kasanova)

Su, amoi campuran cina dan iban. Rupanya ayu, tindaknya manja. Siapa saja yang memandangnya memang sudah pasti menelan air liur. Aku sendiri tidak menjangka dari raut wajahnya itu menampakkannya dia seorang gadis campuran, cina dan iban. Kalau dia tidak bertutur mandarin pada telefon genggamnya memang aku sendiri tidak akan tahu dia itu gadis campuran. Itupun, dia sendiri memberitahuku supaya jangan terkejut kalau terdengar dia boleh bertutur mandarin. Mulanya aku sendiri tidak percaya. Tapi akur akhirnya. Benar apa yang dikatanya sebelum ini. Lagipun aku; sebelum bisa mendengarnya bertutur mandarin; bicara aku dengannya dengan bahasa Iban. Su hanya tergelak bila aku ‘berjaku ‘ dengannya.

“Sori kamek ngaco kitak”. Su.

“Sik pa”. Aku.

Itu kata-katanya yang menyebabkan aku mula kenal akan dirinya. Kalau bukan kerana patah katanya, mungkin akan membisulah aku sepanjang perjalanan pada malam itu.


Gadis itu sebenarnya sudah punya suami dan seorang anak. Kalau tidak untunglah diri yang nestapa dan lara ini.

17 Responses to “Su, Amoi Gedik tapi Mix”


  1. 1 nashrex November 29, 2006 at 10:31 pm

    kah kah kah~
    nasib badan laa..
    mlepas ko~

  2. 2 ikoko November 29, 2006 at 10:42 pm

    takpe la wei.. at least dapat berbual ngan dia..🙂

  3. 3 rasso November 29, 2006 at 10:43 pm

    nash.. umur dia baru 21 tu..
    lalalala
    mcm xcaya…

  4. 4 ikoko November 29, 2006 at 10:46 pm

    saya 22.. ;)) taknak berkenalan ngan saya ke?😛

  5. 5 rasso November 29, 2006 at 10:49 pm

    alahai ikoko…
    bukan kah kite dah kenal…
    tp xpenah jumpe..
    kenal di maya je kan… ekekke

  6. 6 dk November 29, 2006 at 10:50 pm

    ko naik bas ke mana
    patut la lama x nmpk

  7. 7 pablo November 29, 2006 at 10:50 pm

    mesti ko cuba main kaki ngan dia kan. harharhra

  8. 8 rasso November 29, 2006 at 11:00 pm

    dk; aku tak ke mana2…
    kembara di negeri asing jer…

    pablo; cayalah…
    xkan lah aku cube nak men kaki…
    gadis yg sebenarnya emak budak yg cuber bmain..
    nasib aku ada FIREWALL untuk menangkis serangannya ittew..😛

  9. 9 ise November 30, 2006 at 12:19 am

    Hahaha. Melepas betol. Mane gambarnya? x derk ker?😉

  10. 10 rahmat November 30, 2006 at 12:43 pm

    Bro…nak tanya?
    sepanjang perjalanan…apa yg bermain2 dlm kepala…!!???

  11. 11 dinswok November 30, 2006 at 3:14 pm

    sedih juak cerita kitak ho? Huhu…

    Aku pon dah mula jatuh hati pada sorang gadis iban kat kampus aku. Ayu ler… terpegun aku..

  12. 12 rasso November 30, 2006 at 3:44 pm

    ise; malas nak kuar kan kamera..
    so tak de gambo… kakakaka

    rahmat; hahaha… susah nak jawab tu bro..
    tapi berusaha untuk melelapkan mata untuk tido..😛

    dinswok; ahahhaa
    din, jangan tunggu lama2.. ape lagi..
    nasib amoi tu bini orang… akakakaka

  13. 13 azreen December 1, 2006 at 12:12 am

    ibanese cun kaH?? hurmm…

  14. 14 ikoko December 1, 2006 at 12:50 am

    🙂 orang sana memang ada kelebihan tersendiri.. biasanya mereka lebih berani dan tangkas buat keputusan.

    orang semenanjung.. heh.. aku ni macam dah buat kajian terperinci pulek…

    biasa la.. manusia kan memang pelbagai.. tak kisah la dia ibanese ke javanese ke. .apa kee.. kan?

    yang cantik, subjektif. yang cun juga subjektif.
    🙂 hanya sekadar pandangan.

  15. 15 rasso December 1, 2006 at 1:52 pm

    azreen; ibanese yg mix.. cun
    tapi sayang dah jadi bini orang.. akakakaka…😦

    ikoko; setuju!!! segala-galanya subjektif…
    cumer segala intrepetasi orang kan berbeza..
    terpulang pada mereka untuk menilai…dan seterusnya menerima ataupun menolak sama sekali…😛

  16. 17 rasso December 15, 2006 at 4:21 pm

    Bro Ubie.. hari ini saya kecewa lagi…
    sombodi lev me again…
    tapi biarlah….😦


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




November 2006
M T W T F S S
« Oct   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Top Clicks

  • None

More Link

Flickr Photos

upload

Selfie bersama Gunung Kinabalu yang hampir ditutupi awan.

Taklimat Dasar Pengambilan Murid ke Tingkatan 1 SBP tahun 2017 dan Outreach Promosi SBP di Beaufort, Sabah #outreach #sabah #Beaufort #SKPekanBeaufort

Balik dari program Projek X A-Plus SBP 2016 di Akademi Kenegaraan terus ke KLIA untuk bertemu guru Program BRIDGE Australia - Malaysia yang datang ke Malaysia membawa pelajar mereka dari Comilda College  ke sekolah BRIDGE Project di Labuan. #BRIDGEProject

Roti canai kari ayam di Vietnam. Layankan!

Rombongan Kerja MOE ke Vietnam #vietnam

More Photos

Blog Stats

  • 14,619 hits

%d bloggers like this: