Yumani Sudah Tidak Nakal Lagi


Sekolah Pondok Tanah Utara di Kepulauan Borneo, Seputar Tahun 2002-03.

Bila aku jadi teruna yang kedua paling tua di Sekolah Pondok itu selepas kawan sekelas ku. Maklumlah, daripada 25 gadis hanya dua saja teruna masa itu. Aku masih baru lagi, tidak kenal orang di sekeliling lagi, walaupun ada beberapa rakan pada masa itu pernah pernah bersekolah rendah di tempat yang sama. Tapi kami tidaklah rapat.

Hidup dikeliling gadis memang mencabar. Hati-hati setiap mereka kenelah jaga. Masing-masing punya ragam. Susah untuk memahami.

Akibat kurangnya lelaki, secara paksa rela aku dilantik menjadi segala macam ketua di sekolah itu, hingga jadi tukang sapu lantai dan tukang lap cermin. Gadis-gadis di keliling acapkali membuli kami berdua dengan tugas begitu. Tapi, permainan buli itu hanyalah berlangsung di sekitar kelas saja. Di luar kelas aku menjadi sedikit diktator dan kadang-kadang pilih kasih, tapi itu kadang-kadang kerna takut nanti aku dibuli. Haha.

Hari-hari di sana, aku cukup benci dengan beberapa kumpulan kecil gadis dan seringkalilah aku cari pasal dan masalah mereka. Kadang-kadang, sengaja aku buat masalah kecil mereka jadi masalah besar. Itu dulu, mereka memang nakal. Sampai mereka cukup anti pada aku, aku gelar mereka Geng Budak-budak Epal.

Entah apa jadi pada mereka bila aku meninggalkan sekolah tu. Seorang demi seorang keluar dari sekolah. Juga Yumani. Lepas itu aku tidak dengar cerita mengenai dia.

Baru-Baru Ini.

Yumani, mula-mula aku tidak ingat siapa punya wajah ini, dia makin ayu – Boleh jadi idaman teruna gersang, bisik hati aku. Tapi, bila dia tegur aku. Aku teringat kembali saat mereka memberontak, perang mulut dengan gadis,-gadis sampai nak datang tangan waktu tu. Itu dulu.

Abang, apa khabar? Ingat lagi tak? Yumani. Tiba-tiba menegur aku. Aku tak ingat. Tak kenal lah, siapa ya? Alah… budak perempuan yang selalu pakai tudung pendek, baju kurung fit pendek dan pakai kasut putih Converse tu.Selalu kene tahan perhimpunan sebab lewat kuar dorm tu.

Owh! Aku. Yumani dah tak macam dulu lagi. Dulu memang lah nakal, maklumlah perlu perhatian.Yumani.

Hahaha. Aku gelak kecil. Sekarang dah jadi anak dara memang lah tak nakal. Saja mengusik dia.

 

Technorati:

5 Responses to “Yumani Sudah Tidak Nakal Lagi”


  1. 1 Aisyah February 9, 2008 at 5:52 pm

    huh? kena buli? wahahaha! kesian. :p
    gambar tu cantik skali, btw.😉

    Aisyah’s last blog post..Let’s Ditch Ie And Get Better Browsers.

  2. 2 rasso February 9, 2008 at 6:08 pm

    Aisyah,
    Dulu… hahaha
    nasib dibuli kecil-kecilan…
    thankss… gambo laen ada gak kat flickr saya ni..

  3. 3 Aisyah February 9, 2008 at 6:53 pm

    tak kisah. anda tetap loser. mwahahaha! xD

    Aisyah’s last blog post..Let’s Ditch Ie And Get Better Browsers.

  4. 4 rasso February 9, 2008 at 6:55 pm

    Aisyah,
    Ciss…!
    Haahahaha… sebab saya masa tu lelaki budiman….
    kalau tak….

  5. 5 deennasour February 14, 2008 at 2:29 am

    sekolah pondok?
    2002-03 ada ke sekolah pondok di borneo?
    borneo tu sabah sarawak la ek?
    konpius,,,
    chanteeq gambaq

    deennasour’s last blog post..Filem tanah air?.macam?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




February 2008
M T W T F S S
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Top Clicks

  • None

More Link

Flickr Photos

upload

Selfie bersama Gunung Kinabalu yang hampir ditutupi awan.

Taklimat Dasar Pengambilan Murid ke Tingkatan 1 SBP tahun 2017 dan Outreach Promosi SBP di Beaufort, Sabah #outreach #sabah #Beaufort #SKPekanBeaufort

Balik dari program Projek X A-Plus SBP 2016 di Akademi Kenegaraan terus ke KLIA untuk bertemu guru Program BRIDGE Australia - Malaysia yang datang ke Malaysia membawa pelajar mereka dari Comilda College  ke sekolah BRIDGE Project di Labuan. #BRIDGEProject

Roti canai kari ayam di Vietnam. Layankan!

Rombongan Kerja MOE ke Vietnam #vietnam

More Photos

Blog Stats

  • 14,623 hits

%d bloggers like this: